Părinţii se pot bucura împreună de primele trei săptămâni de viaţă ale bebeluşului. Condiţia e ca bărbaţii să urmeze cursurile “Şcoala mamei”, organizate gratuit de unele maternităţi sau, contra cost, de centre specializate în educaţie prenatală. Părinţii se pot bucura împreună de primele trei săptămâni de viaţă ale bebeluşului. Condiţia e ca bărbaţii să urmeze cursurile “Şcoala mamei”, organizate gratuit de unele maternităţi sau, contra cost, de centre specializate în educaţie prenatală.
Programul, destinat educaţiei viitorilor părinţi, îi învaţă pe aceştia despre sarcină, travaliu, naştere, recoltare de celule stem, alăptarea şi îngrijirea bebeluşilor.
Mai mult, ei află la cursurile predate de medici, de moaşe sau de alţi specialişti în puericultură, ce trebuie să conţină trusoul nou-născutului, când se fac vaccinurile şi cum să reacţioneze când micuţul sughite, are colici, regurgitează, e constipat sau are febră. Toate acestea, în cadrul unor cursuri teoretice şi practice. Desfăşurarea unei astfel de expuneri diferă de la un centru la altul.
La unele durează două ore, la altele, opt ore. Bărbaţii care participă alături de soţiile lor însărcinate la aceste cursuri primesc, la final, un atestat în baza căruia pot beneficia de zece zile de concediu plătit după ce devin taţi, în afară de cele 5 zile oferite de stat, în baza Legii 210/1999.
Atestatul obţinut în urma absolvirii cursului este valabil în primele 8 săptămâni de la naşterea bebeluşului.
Această ştiinţă se ocupă de ansamblul mijloacelor prin care se asigură creşterea şi dezvoltarea normală somatică şi psihică a copilului, precum şi ocrotirea, îngrijirea şi creşterea acestuia, de la naştere până la vârsta adultă.