- medic primar urolog, specialist in neuro-urologie -
- De ani de zile, pe adresa redactiei vin nenumarate scrisori ce solicita solutii de tratament pentru incontinenta urinara. Daca la inceput ele se refereau la copii, in ultima vreme, in cauza se afla adulti si varstnici, deopotriva barbati si femei. Ce este, de fapt, aceasta suferinta neplacuta si ce o provoaca?
- Incontinenta urinara inseamna pierderea necontrolata de urina. Principalul inconvenient al afectiunii tine mai mult de igiena personala si de confortul psihic al pacientului, decat de gravitatea bolii in sine. Va dati seama ca nu este usor de acceptat sa ai mereu hainele murdare, patate de urina... Nu mai vorbim de mirosul care insoteste episoadele neplacute ale acestei tulburari. Insa si frica de a pierde necontrolat urina, chiar si atunci cand incontinenta nu apare, este la fel de groaznica - de exemplu, frica de a nu apuca sa ajungi la timp la toaleta. Din start, trebuie sa pun accent pe faptul ca se disting doua tipuri de incontinenta. In cazul incontinentei urinare de efort, la originea pierderii de urina sta slabirea muschilor perineului si a sfincterelor. Aceasta "slabiciune" are, uneori, si o componenta genetica - unele persoane au o structura mai laxa a tesutului de colagen, mostenita astfel pe linie ereditara, si sunt predispuse la incontinenta de efort.
In cazul incontinentei prin imperiozitate, cauzele declansarii sunt mai putin clare. Se pare ca centrii nervosi implicati in controlul si "calmarea" vezicii nu functioneaza corect si vezica urinara isi declanseaza singura contractii, care sunt percepute de persoana respectiva ca o urinare sau o pierdere iminenta de urina.
- Incontinenta urinara afecteaza in mod diferit femeile si barbatii?
- Incontinenta urinara apare atat la femei, cat si la barbati. Insa contextul incontinentei poate fi d