Ministerul Economiei şi intermediarii ofertei publice nu au reuşit să găsească cumpărători pentru cel puţin 80% din acţiunile Petrom scoase la vânzare, în ultimele două săptămâni. Sursa: ARHIVA EVZ
Astfel, oferta nu poate fi închisă, iar guvernul urmează să reia ulterior procesul.
"Zvonurile care circulă în piaţă indică faptul că oferta a eşuat, întrucât investitorii au subscris mai puţin de 50% din acţiuni, faţă de minimum 80% cât prevedea oferta pentru a se închide cu succes", a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, pentru Capital.ro.
Ministerul Economiei spune, într-un comunicat, că faptul că gradul de subscriere nu a ajuns la nivelul dorit "nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse".
Investitori exagerat de prudenţi
La rândul său, consorţiul care a intermediat oferta a venit cu explicaţii ale acestui eşec. John Porter, managing director Renaissance Capital, consideră că tranzacţiile au fost îngreunate de condiţiile dificile ale pieţei.
"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei", a declarat el, într-un comunicat.
În acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat, a mai spus Porter. Acesta se arată încrezător că oferta Petrom va putea fi încheiată cu succes atunci când condiţiile de piaţă se vor stabiliza. Rareş Nilas, directorul executiv al BT Securities, a pus şi el pe seama volatilităţii pieţei prudenţa exagerată a investitorilor.
Procesul de vânzare a pachetului de 9,84% din OMV Petrom va fi reluat ulterior, în funcţie de evoluţia pieţelor, spune Ministerul Economiei. "OMV Petrom SA este o companie extrem de valoroasă pentru R