Struți, păuni și rațe mandarine în locul tradiționalelor găini, gâște și curci, pești exotici și iguane în loc de porci și oi, kiwi și cartofi dulci care iau locul merilor sau morcovilor. Unii români pariază pe afaceri inedite.
Luigi Căldăraru conduce, la Alexandria, ferma de struți „Steaua Sudului“. Ideea i-a venit la sfârșitul anilor ’90, pe când lucra ca programator în Italia. „Proprietarul fermei de struți căruia i-am propus extinderea în România a fost de acord cu proiectul meu. Dispuneam aici de mici suprafețe de teren pe care cultivam cereale, randamentul la producție și vânzare nefiind mulțumitor“, explică el cum a ajuns să crească păsări africane în Teleorman. Ferma s-a dezvoltat într-un fost adăpost pentru animale al unui CAP desființat. Investițiile în amenajarea locației au fost de circa 25.000 de dolari, iar achiziția și transportul a opt familii de struți (cu 24 de membri) au mai însemnat aproape 30.000 de dolari. În cei 11 ani de funcționare, investițiile au ajuns la circa 75.000 de euro.
„Cele mai mari avantaje ale afacerii sunt randamentul crescut la transformarea hranei în masă corporală (4,5-5 kilograme de nutreț pentru un kilogram de masă corporală, față de 12 kilograme de nutreț la porc, de exemplu) și costurile reduse de obținere a nutrețului (cereale, lucernă) din producție proprie“, explică Luigi Căldăraru. El dezvăluie că are ca obiectiv transformarea fermei de familie în societate agricolă, producția trebuind să aibă caracter continuu (în cazul struților, aceasta este sezonieră) prin completarea cu alte specii, şi se află în căutarea unor asociați pentru iniţiativă.
Cu struțul pe uliță
Și la Tinca, în Bihor, funcționează, încă din 2000, o fermă de struți. Începutul a fost făcut cu o familie reproducătoare, 50 de pui și bani împrumutați, iar până azi investițiile au ajuns la 250.000 de euro. „Nu mai știu exact de un