Doi brokeri clujeni, Radu Taica şi Mircea Pinte, au reuşit să arate că piaţa bursieră Rasdaq nu este reglementată din punctul de vedere al Legii pieţelor de capital.
Pe lângă faptul că cei doi clujeni au fost reprezentaţi în instanţă de casa de avocatură (Zamfirescu Racoti Predoiu) a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, atât Pinte cât şi Taică sunt colegi cu şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, în cadrul clubului clujean Rotary Cetăţuie. Procurorul Hrudei, printr-un proces intentat oamenilor de afaceri Gicu Gânscă şi Horia Ciorcilă, încearcă să demonstreze exact contrariu, că Piaţa bursieră Rasdaq este reglementată de Legea pieţelor de capital, scrie Gazeta de Cluj.
Radu Taica şi Mircea Pinte sunt specializaţi în mediul de afaceri al tranzacţiilor bursiere. În 2009, erau acţionari în cadrul firmei clujene Arta Culinară, cu circa 10% din acţiuni, societate controlată de SIF (Societate de Investiţii Financiare) Banat Crişana, unde preşedinte este omul de afaceri Ion Cuzman.
SIF Banat Crişana a decis ca Arta Culinară să absoarbă două firme clujene, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, dar Radu Taică şi Mircea Pinte, acţionari minoritari la SC Arta Culinară, nu au fost de acord cu această decizie şi au cerut firmei ca acţiunile lor să fie răscumpărate. Solicitarea lor a fost respinsă, conducerea de la Arta Culinară îndrumându-i pe cei doi brokeri să îşi vândă acţiunile în mod liber, la bursă. Însă, pentru că preţul la piaţa liberă a acţiunilor Arta Culinară era net mai mic decât cel calculat dacă acţiunile ar fi fost răscumpărate de societate, Pinte şi Taică s-au considerat prejudiciaţi şi au dat în judecată SC Arta Culinară
După ce au apelat la casa de avocatură a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, avocaţii celor doi brokeri clujeni au reuşit să calculeze că Pinte şi Taica ar trebui să aştepte câteva mii de ani ca să îşi vândă acţ