Una dintre cele mai calme şi sigure ţări din lume, cu unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de protecţie socială, îşi trăieşte cel mai mare coşmar de după al Doilea Război Mondial. Norvegia este în doliu după ce un om, un singur om, potrivit declaraţiilor poliţiei, a comis un dublu măcel.
Întâi, în centrul capitalei Oslo, a detonat o bombă chiar lângă clădirile guvernamentale şi a ucis şapte oameni.
Fără a avea timp să-şi revină dintr-un şoc inimaginabil, Norvegia primeşte o veste şi mai îngrozitoare: pe insula Utoya, nu foarte departe de capitală, acelaşi om, degizat în poliţist, vine cu o armă automată şi împuşcă mortal zeci de oameni. Face un tur al morţii în tabăra de vară a partidului Laburist şi apoi se întoarce să termine măcelul şi să fie sigur că nimeni nu a supravieţuit. Până ca poliţia să ajungă, acest bărbat reuşeşte să ia vieţile a aproape 100 de oameni. Au scăpat cu viaţă doar cei care s-au prefăcut morţi suficient de convingător. Iar poliţia nu a terminat încă de numărat morţii.
Poliţia nu a dorit să îl numească, dar l-a numit presa din Norvegia: Anders Behring Breivik. Se ştie că avea simpatii pentru extrema-dreaptă şi anti-islamiste, dar ce l-a motivat însă, nu ştie nimeni deocamdată.
Ambele atacuri sunt legate de partidul de guvernământ: bomba de la Oslo a fost detonată aproape de biroul primului ministru, iar la tabăra de vară de pe insula Utoya urma să apară acelaşi premier. După primele veşti despre bombă, toate bănuielile s-au îndreptat către islamişti. După masacrul de pe insulă însă, poliţia a arestat un bărbat blond, cetăţean norvegian despre care surse poliţieneşti spun că nu are nicio legătură cu organizaţii teroriste islamiste.
Pare a fi mai degrabă un masacru precum cel de la Oklahoma City decât un World Trade Center norvegian.
Masacrul din 1995 de la Oklahoma City, care a luat vieţile a 168 de oameni,