Amnesty International, o organizaţie care apără drepturile omului, a intrat în posesia unui videoclip care prezintă o execuţie publică, în Iranul anului 2011, scrie Daily Mail.
În imagini, se observă trei bărbaţi urcaţi pe câte un autobuz şi legaţi cu o frânghie de un pod. După ce autorităţile se asigură că funiile sunt legate suficient de strâns în jurul gâtului celor condamnaţi, autobuzele pornesc de pe loc, iar bărbaţii sunt spânzuraţi sub pod. Totul în timp ce sute de oameni, printre care mulţi copii, privesc scena cu interes.
Videoclipul de 26 de secunde a fost filmat în luna iulie 2011, într-o piaţă din oraşul iranian Kermanshah.
Apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi nu doar de execuţiile publice, ci şi de procesele care le preced. Din informaţiile Amnesty, cei trei bărbaţi spânzuraţi fuseseră condamnaţi pentru viol şi judecaţi în doar două luni, timp considerat prea scurt pentru a le dovedi vinovăţia.
Execuţiile din videoclip sunt numai trei dintre cele 28 confirmate de autorităţile iraniene în acest an, susţine organizaţia pentru drepturile omului.
Execuţiile publice, un "afront grosolan la adresa demnităţii umane"
"Toată lumea care vizionează aceste execuţii, în special copiii, rămân marcaţi pe viaţă de această experienţă. Aceste expuneri publice ale morţii nu transmit ideea de justiţie, ci de violenţă şi dorinţa de răzbunare. Toate execuţiile violează dreptul la viaţă, însă cele publice sunt un afront grosolan la adresa demnităţii umane", spune Hassiba Hadji Sahraoui, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Execuţiile survin în urma mai multor cazuri, puternic mediatizate, de violuri în grup petrecute în Iran. Într-unele dintre cazuri, vinovate au fost găsite victimele, pentru că nu s-ar fi supus codului vestimentar sau legii separării pe sexe. "Totuşi, execuţiile survenit