Dan Matei Agathon (ACPR): Unităţile de management trebuie să se unească pentru a reduce termenele de accesare de fonduri europene
Patronatele s-au întâlnit, ieri, cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii instituţiei internaţionale au analizat modul în care au fost îndeplinite reformele în prima jumătate a acestui an şi starea economiei româneşti. S-au supus dezbaterii patru probleme legate de necesitatea creării unui minister al fondurilor europene, privatizarea managementului companiilor de stat, reducerea CAS şi blocarea conturilor unor companii.
Dacă se va privatiza managementul companiilor de stat, FMI va realiza procedura de selecţie a managerilor
"Am discutat cu reprezentanţii FMI de necesitatea creării unui minister al fondurilor europene, în care să se unească unităţile de management pentru a reduce termenele de accesare de fonduri UE. S-a pus în discuţie privatizarea managementului companiilor de stat, iar dacă acest lucru se va întâmpla, FMI va realiza procedura de selecţie a managerilor", a declarat pentru Curierul Naţional, Dan Matei Agathon. Acesta a mai arătat că trebuie reduse Contribuţiile de Asigurări Sociale (CAS) cu 4 procente, şi că este nevoie de prudenţă asupra dezechilibrelor bugetare. Alte subiecte ridicate delegaţiei Fondului au fost legate de blocarea conturilor unor companii, în care acestea au de plătit sume mici către stat de genul unei rovignete. În ceea ce priveşte legislaţia muncii, la patru luni de la intrarea în vigoare, aceasta se află într-un stadiu destul de bun.
Franks: E bine că există redresare, dar e nevoie de o creştere susţinută, resimţită şi de populaţie
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks,