(Populus tremula)
Daca de pe fata pamantului ar disparea toate padurile si livezile, viata de pe planeta albastra n-ar rezista mai mult de 12 minute, este concluzia savantilor. De cand lumea, copacii sunt plamanii planetei si, totodata, vindecatori vestiti. Plopul tremurator este usor de recunoscut, dupa frunzele lui in forma de inima, pe care orice adiere de vant le face sa vibreze, sa para vii. Padurea nu poate fi inchipuita fara plop tremurator, care acopera primul ranile produse prin defrisari sau incendii. Creste rapid si formeaza desisuri, cate un metru pe an, prin lastarii radiculari, ce pot aparea si la 30 de metri de la tulpina principala. Manatarca, cu palarie rosiatica, creste sub ramurile lui, implantandu-si piciorul printre radacinile groase ale copacului. Cu frunzele si scoarta lui, plopul salveaza de foame multe animale, de la iepuri pana la caprioare, iar toamna, infrumuseteaza padurile cu banutii lui aurii.
Imaginatia populara investeste plopul cu nenumarate puteri. Se spune ca frunzele copacului tremura si forfotesc fara nici o adiere de vant, deoarece in crengile lui s-a spanzurat, candva, Iuda. Poate de atunci lemnul copacului a capatat si o energie deosebita, cunoscuta de toti vindecatorii din timpurile stravechi. Se considera ca lemnul copacului ne protejeaza de puteri intunecate, de vrajitorii. In mormantul de unde apareau moroii, bantuind casele oamenilor, se batea un par din plop tremurator si evenimentele se terminau ca prin minune.
Popoarele de pe teritoriul Rusiei si Finlandei construiesc langa casa, in mod obligatoriu, o sauna din barne de plop tremurator, care indeparteaza energiile negative si bolile. Deseori, vindecatorii faceau tratamente in interiorul bailor. Dezvoltarea chimiei a transformat plopul din copacul magic in materie prima pentru industria farmaceutica. Din lemnul si frunzele lui se produc medicamente