Cardul european de sănătate oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale în perioada şederii pe teritoriul unei ţări membră UE.
Dacă intenţionaţi să mergeţi într-o ţară a Uniunii Europene în vacanţă, cu afaceri sau la studii, nu uitaţi să puneţi în bagaj şi cardul european de sănătate. Chiar dacă nimeni nu pleacă în călătorie cu gândul că s-ar putea îmbolnăvi sau suferi un accident, ar fi bine să fiţi prevăzător şi să vă asiguraţi că puteţi beneficia de servicii medicale în perioada sejurului, obţinând cardul european de asigurări sociale de sănătate. Pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului. Modalitatea de obţinere a cardului european de sănătate este foarte simplă. Cei care plănuiesc să iasă din ţară trebuie să meargă cu cel puţin cu o săptămână înainte de călătorie la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt.
Este valabil şase luni
„Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează la cererea persoanei interesate pe baza copiei actului de identitate, cartea de identitate respectiv certificatul de naştere pentru minorii sub 14 ani şi a documentului care atestă calitatea de asigurat pe ultimii 5 ani. În momentul depunerii acestor documente, asiguratul va completa o cerere tip, prin care solicită eliberarea cardului“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CAS Olt.
Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, are o valabilitate de 6 luni şi este folosit pentru a dovedi calitatea de asigurat în România, în situaţia în care persoana are nevoie de asistenţă medicală în ţara de destinaţie. Cardul este livrat prin poştă asiguratului.
INFO BOX
O mie de olteni au solicitat cardul
CAS Olt a primit peste o mie