Cele 158 miliarde de euro sunt o gură de oxigen pentru Grecia. Problemele reale ale zonei euro sunt însă departe de a fi rezolvate. Sursa: REUTERS
Noul plan de susţinere a Greciei nu rezolvă problemele fundamentale ale ţării, iar în toamnă am putea asista, din nou, la o criză a datoriilor suverane dacă nu se aplică reforme ale guvernanţei economice, consideră profesorul de economie Daniel Dăianu.
"Acest pachet de măsuri doar amână un deznodământ. Într-adevăr, lumea respiră uşurată acum, dar adevăratele probleme, cele structurale, rămân nerezolvate", a declarat fostul ministru de finanţe, pentru "Evenimentul zilei".
În opinia sa, problema fundamentală care trebuie rezolvată este cea a competitivităţii economice a ţărilor din sudul Europei, care rămân mult în urma celor din nord. Dacă nu se pune accentul pe acţiuni de convergenţă, pe aducerea la acelaşi nivel a tuturor ţărilor din zona euro, am putea asista la spargerea acesteia într-un viitor nu foarte îndepărtat, avertizează economistul.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Franţa şi Germania au scăpat Grecia de la faliment Cele 158 miliarde de euro sunt o gură de oxigen pentru Grecia. Problemele reale ale zonei euro sunt însă departe de a fi rezolvate.
Mai sunt bani?
În plus, o altă mare problemă rămâne cea a banilor de care dispune Fondul European de Stabilitate Financiară. Astfel, nu s-au modificat resursele disponibile pentru acest fond, care nu este suficient de mare pentru a suporta multă vreme o situaţie financiară delicată, ce presupune inclusiv recapitalizarea mai multor bănci din ţările cu probleme precum Grecia, Portugalia sau Spania.
"Putem spune că arma nu mai are cartuşe. Există mai multe arme la dispoziţia oficialilor europeni, dar nu au ce face cu ele dacă rămân fără muniţie", a subliniat Daniel Dăianu.
Fostul ministru