Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi şi revendicate în numele al-Qaida de o celulă islamistă radicală.
Poliţia a anunţat vineri că a arestat un suspect, un norvegian în vârstă de 32 de ani.
Elementele postate de suspect pe Internet sugerează că acesta "are unele orientări politice care înclină spre dreapta şi antimusulmane, dar este prea devreme pentru a spune dacă acesta a fost un motiv pentru gestul său", a declarat comisarul de poliţie Sveinung Sponheim, pentru postul public de televiziune NRK.
Conform televiziunii TV2, suspectul este apropiat de mediile de extremă-dreapta şi avea două arme înregistrate pe numele său, între care o puşcă automată. Aceste informaţii nu au fost confirmate de poliţie, care refuză de asemenea să confirme identitatea suspectului, vehiculată în presă.
Explozia uneia sau a două bombe de mare putere în apropiere de sediul Guvernului norvegian şi atacul armat de pe o insulă din împrejurimile oraşului Oslo par să fie un atac concertat pentru a lovi regatul scandinav în inima sa.
Explozibili nedetonaţi au fost găsiţi pe insula Utoeya, unde suspectul a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a organizaţiei de tineret a partidului laburist, aflat la putere în Norvegia, a anunţat comisarul Sponheim.
Conform acestuia, explozia din apropierea sediului Guvernului s-a soldat cu şapte morţi şi nouă răniţi grav.
"Cel puţin 80 de persoane au murit numai în cursul atacului armat de pe insula Utoeya", a declarat la rândul său, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un purtător de cuvânt al poliţiei, Are Frykholm. Sâmbătă dimineaţă, po