PALERMO DE ROMÂNIA-ORAȘUL BLESTEMAT. Paradox: craiovenii excelează atât la actorie, balet, învăţământ şi sport, cât şi la fărădelegi, scandaluri, crime, fraude şi corupţie.
Craiova, această copie parcă fidelă a Palermo-ului sicilian în România, este un oraş al extremelor. Pe de o parte are un teatru premiat internaţional, o balerină care surprinde lumea, o filarmonică nelipsită de pe scenele europene, al doilea colegiu din ţară, din punct de vedere al mediilor mari de admitere şi de bacalaureat. Pe de alta - pare raiul fărădelegilor, unde ţiganii se răscoală, şefii de Poliţie sunt mână în mână cu interlopii, care nu contenesc în a se împuşca, copiii de bani gata îşi fac de cap, "graţie" indulgenţei autorităţilor, iar primarul, deşi arestat şi judecat pentru corupţie, se bucură, culmea ironiei, de încrederea a peste 60% dintre concitadini.
Craiova mai are ceva unic: echipa de fotbal, "campioană a unei mari iubiri", prima formaţie românească ce s-a calificat în semifinalele unei competiţii europene, care încă strânge zeci de mii de spectatori la orice meci de pe "Oblemenco", dar care, din păcate, se află, la un pas de a fi dezafiliată de Federaţia lui Mircea Sandu. Explicaţia, pentru toate acestea, s-ar putea regăsi în "Cântec pentru Oltenia" al lui Adrian Păunescu, altminteri oltean prin "înfiere": "Un rost ne-a dat măicuţa noastră, dulcea/Sa fim dintre români cei mai fierbinţi!".
Talente constant premiate
Craiova are şi o faţă mai puţin văzută, iar unii dintre locuitorii ei excelează şi la altceva decât la a mânui bâta, şişul sau pistolul. Printre ei, actorii. Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova a adunat, în ultimii ani, mai multe premii – atât naţionale, cât şi internaţionale – decât sunt locuri în sala de spectacol.
Balerina Lucia Ghivercea a câştigat, la rându-i, mai tot ce se putea. La 11 an