Ciupiturile de ţânţar pot duce şi la apariţia problemelor grave de sănătate, nu doar la un disconfort intens provoca de senzaţia de mâncărime, avertizează medicii. "Deşi nu provoacă alergii sau şocuri anafilactice, ţânţarii pot transmite parazitul Plasmodium, care dă malarie, şi virusul West Nile. În plus, aceste insecte pot transmite şi virusul febrei galbene. Copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma unei înţepături de ţânţar, deoarece aceasta poate da o alterare a stării de sănătate cu febră şi frisoane", spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.
CITEŞTE ŞI:Ce este virusul West Nile şi cum îl puteţi evita
Specialiştii spun că riscul contactării unei boli precum malaria sau febra galbenă este crescut dacă ne alegem ca destinaţie de vacanţă Africa, unde aceste boli nu au fost eradicate.
În ceea ce priveşte virusul West Nile, acesta este extrem de periculos, pentru că în 90% din cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome. Iar atunci când acestea încep să apară, ele se manifestă precum o răceală. Medicii spun că după o perioadă de incubaţie de două până la opt zile, urmează febră, dureri de cap, frisoane, diaree, oboseală, inflamarea ganglionilor, ameţeală şi dureri la încheieturi.Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar. În urma infectării cu acest virus se poate dezvolta encefalita sau meningita, boli potenţial fatale, extrem de periculoase mai ales pentru bătrâni, diabetici sau persoane care suferă de boli cronice, dacă nu ne prezentăm la medic.
CITEŞTE ŞI:Caz de WEST NILE în România. Pacienta a luat virusul din ţară. CARE SUNT ZONELE EXPUSE. Molnar: Femeia infectată a fost în stare gravă, acum este bine
Scărpinatul excesiv poate duce la infecţii
Ciupiturile devin un pericol chiar şi atunci când ne scărpinăm până ne facem răni. Medicul