Întrucat condițiile geo-climatice din județ, zona Deltei Dunării, sunt favorabile apariției bolilor diareice acute și dezvoltării vibrionului holeric, Direcția de Sănătate Publică realizează supravegherea acestora în sistem sentinelă, în perioada iunie-noiembrie.
Obiectivele supravegherii sunt depistarea în timp util a focarelor/epidemiilor de BDA și depistarea rapidă a cazurilor sporadice suspecte de holeră. Perioada de vârf a manifetării infecțiilor diareice se înregistrează începând cu jumătatea lunii iulie, toată luna august și prima jumatate a lunii septembrie. În urma acțiunilor de supraveghere pentru primele 6 săptămâni ale sezonul actual, respectiv luna iunie – prima jumatate a lunii iulie 2011, s-au înregistrat 86 de cazuri de boli diareice acute, comparative cu 104 înregistrate în perioada similar din 2010. „Constatăm scăderea numărului îmbolnăvirilor prin BDA în acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere este puțin relevantă însă, deoarece, așa cum am menționat anterior, perioada de vârf (lunile iulie-august-septembrie) a manifestării BDA este abia la început“, spune directorul DSP, Laurenția Militaru. DSP vă recomandă următoarele pentru prevenirea apariției îmbolnăvirilor prin boli diareice acute:
- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrarii alimentelor preparate
- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat dupa prepararea lor
- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate
- spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă
- întreținerea curățeniei în bucătărie
- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeturilor înainte de consumarea lor
- păstrarea în condiții de maximă igienă a tuturor supraf