Scriitorul Mircea Cărtărescu a povestit în săptămânalul „Weekend Adevărul“ despre adolescenţa sa şi despre perioada în care a făcut armata, la termen redus (TR), în Bărăgan. Adolescentul Cărtărescu petrecea şase-şapte ore pe zi citind şi ajunsese să trăiască „doar în literatură“. Acum se miră că nu a ajuns „schizofren“.
Cum a fost stagiul militar al lui Mircea Cărtărescu? În interviul acordat Roxanei Lupu şi publicat alaltăieri în „Weekend Adevărul", scriitorul îşi aminteşte de condiţiile grele din armată. „Imediat după Bac, am făcut nouă luni de armată, şi acolo am trăit primul şoc al datului cu capul de realitate. A fost foarte dur pentru un copil care nici până la pâine nu se dusese, care avusese totul de-a gata. Timp de o lună, de pildă, am făcut de gardă în Bărăgan, în mijlocul pustietăţii, la minus 20 de grade, pe furtuni de zăpadă. Mi-am zis că, dacă n-am pierit atunci, aveam să trăiesc cât veacul. Experienţa asta extraordinar de dură a fost asemenea şocurilor electrice care se administrează celor care o iau razna. M-am mai trezit la realitate şi am intrat în facultate vindecat psihic", afirmă scriitorul.
Răspundea cu citate din Kafka sau din Mann
Înainte de a face armata, Cărtărescu era „un maniac al cititului". „Mereu am avut o tendinţă spre introvertire, dar ea s-a accentuat în adolescenţă, când lucrurile au deviat aproape către patologic. Petreceam atunci şase-şapte ore pe zi citind şi ajunsesem să trăiesc doar în literatură. Intrasem atât de tare şi de nesăbuit în asta încât mă şi mir că nu am ajuns pur şi simplu un schizofren", spune Cărtărescu. „Eram tot timpul singur, iar dacă mă întreba cineva ceva îi răspundeam cu un citat din Thomas Mann sau din Kafka. Uitându-mă în urmă, sunt de multe ori înspăimântat: nu ştiu dacă aş fi rămas cu mintea întreagă, mă îndreptam evident spre o rupere totală de lume. Dar a venit armata şi mi-a ma