Secretarul de presă al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că slujble de la biserica românească din satul ucrainean Camîşovca nu au nici o putere divină, iar din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele României, care are pretenţii teritoriale în regiune, relatează Timpul, citat de Mediafax.
"Biserica românească din satul Camîşovca aparţine aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei. Aceasta este situată pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse şi noi nu putem recunoaşte nici existenţa acestui locaş, nici slujbele efectuate acolo, care nu au nici o putere divină", a declarat secretarul de presă al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Andrei Novikov, într-un interviu pentru agenţia de ştiri Regnum, citat de cotidianul Timpul, în ediţia electronică de duminică.
"Din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele României, care are pretenţii teritoriale în regiune", a mai spus Novikov, referitor la incidentul care a avut loc la data de 16 iulie, la frontiera româno-ucraineană, atunci când grănicerii ucraineni au reţinut un grup de jurnalişti români şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care doreau să participe la sfinţirea bisericii din satul ucrainean Camîşovca.
Ucraina a fost reclamată la Comisia Europeană cu privire la incidentele de la frontiera româno-ucraineană, prin care autorităţile ucrainene au încercat să împiedice intrarea în ţară a unor cetăţeni români ce doreau să participe la sfinţirea bisericii ortodoxe într-o zonă cu populaţie majoritar românească.
Două autocare şi un microbuz în care se aflau peste 100 de cetăţeni români şi moldoveni - jurnalişti, studenţi, autorităţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri - care mergeau în Ucraina, la Camîşovca, unde a fost sfinţită prima biserică ortodoxă română din Ucraina, au fost ţinute timp de câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni.
Slujba de sf