Dacă în alţi ani Piaţa Agroalimentară era în această perioadă raiul gospodinelor, acum foarte puţine se mai încumetă să cumpere fructe pentru a face dulceaţă. Preţul cam piperat al unui kilogram de piersici, vişine, caise sau zmeură le-a cam descurajat şi asta spre dezamăgirea comercianţilor.
Forfotă mare în Piaţa Agroalimentară. Zeci de gospodine trec de la o tarabă la alta, poate – poate găsesc preţuri mai mici la fructe. Este sezonul dulceţurilor şi multe făgărăşence şi-au trecut pe listă de la vişine, la caise, ori piersci pentru a face gem sau dulceaţă. Însă la vederea preţurilor, multe dintre acestea renunţă la gândul de a-şi vedea cămara plină. „Mi-am luat în acest an piersici şi caise, vreau să fac dulceaţă. Nu am o reţetă proprie, improvizez în fiecare an, sau ţin cont şi de sfaturile vecinelor“, „Nu iau fructe multe, doar un kg de prune vreau să iau, atât. Nu fac dulceaţă, este foarte scump şi nu-mi permit“, „Suntem doar eu şi soţul meu şi nu fac dulceaţă, el nu mănâncă şi pentru mine nu fac. Oricum preţul e prea mare şi nu se mai merită“, au spus gospodinele.
Pe de cealalată parte, comercianţii încearcă să mai lase la preţ, dacă clienţii sunt hotărâţi să cumpere mai multe kilograme de fructe. „Vin femeiele şi mai cumpără, caisele merg mai bine, la fel şi piersicile. Multe, însă, mă întreabă dacă nu pot negocia la preţ“, au spus comercianţii.
O femeie din piaţă care vinde afine consideră că a găsit secretul unei afaceri de succes. Este din Breaza, acolo unde are şi o plantaţie de afine, aproximativ o mie de fire. Toate sunt pline de fructe, iar aceasta vrea să-şi extindă plantaţia. Dar şi să-şi înveţe fiul secretele acestei afaceri. „Multă lume cumpără afine, sunt cele mai sănătoase şi au cele mai multe vitamine. Chiar dacă nu vrei să faci dulceaţă, le pui cu zahăr şi le mănânci aşa, sunt o minunăţie.