Evaziunea fiscală din sectorul legumelor şi fructelor va scădea cu mai mult de 90%, în cazul în care Comisia Europeană va accepta solicitarea Guvernului ţării noastre de adoptare a taxării inverse în domeniu, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: "Am transmis solicitarea noastră pentru taxarea inversă la fructe şi legume de circa o lună. Sperăm să ni se răspundă mai repede decât în cazul cerealelor, când CE ne-a transmis răspunsul după două luni".
Domnia sa ne-a precizat că, în perioda imediat următoare vor fi făcute demersuri şi pentru obţinerea taxării inverse la carne. În paralel, Executivul desfăşoară acţiuni pentru ridicarea interdicţiei pe care o are ţara noastră în ceea ce priveşte exportul cu carne de porc. Ministrul Tabără ne-a spus: "Sunt sigur că aceste lucruri se vor întâmpla, iar nivelul evaziunii va scădea simţitor, cu mai mult de 90%".
Mugur Durgheu, Managing Partner al firmei de contabilitate "Finaco Grup" propune ca, în lipsa taxării inverse la fructe, legume, carne şi preparate din carne, operaţiunile impozabile de genul comerţului cu ridicata şi achiziţiilor intracomunitare de astfel de bunuri să fie taxate cu doar 5%, pentru comerţul cu amănuntul şi cel de genul cash&carry urmând să fie aplicată, în continuare, TVA de 24%.
Valeriu Tabără ne-a spus că, în acest moment, TVA nu poate fi modificată, "fiind o chestiune de acord general".
Reducerea acestei taxe nu poate fi aplicată doar pe o verigă a lanţului comercial, ne-a explicat Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA): "Dacă se procedează la reducerea TVA, această reducere trebuie aplicată pe întreg lanţul".
De aceeaşi părere este şi Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, care susţine că frauda şi, implicit, evaziunea fiscală, au la bază corupţia: "Chiar dacă vom avea TVA de 2%, cei care nu dore