Kasper Ilaug, norvegianul care a reuşit să salveze, cu o barcă de pescuit, 18 tineri de pe insula Utoeya, unde un extremist a ucis vineri seară cel puţin 85 de persoane, a vorbit cu EVZ despre momentele de coşmar la care a fost martor şi despre suferinţa unei ţări îndoliate.
22 iulie 2011, "vinerea neagră" pentru Norvegia. Atacul cu bombă produs în apropierea sediului guvernului de la Oslo, soldat cu 7 morţi, a fost numai pentru scurt timp cel mai sângeros atentat din istoria recentă a statului nordic. Imaginile cu răniţii însângeraţi, derulate pe posturile de televiziune locale, aveau să fie ca un presentiment pentru masacrul ce a urmat.
La numai câţiva kilometri depărtare, pe insula Utoeya, sute de tineri participau la o şcoală de vară a Partidului Laburist. Un bărbat în uniformă de poliţist i-a adunat sub pretextul de a le da informaţii despre atacul din Oslo şi a deschis focul la întâmplare. Zeci de tineri au căzut seceraţi de gloanţe, alţii s-au aruncat cu disperare în apă, în încercarea de a scăpa.
Pentru câţiva dintre ei, speranţa s-a numit Kasper Ilaug.
"Am rămas foarte calm", ne-a spus ferm programatorul în vârstă de 53 de ani, despre reacţia sa când şi-a dat seama de gravitatea evenimentelor.
"Nu aveau loc toţi în barcă, astfel că i-am împărţit în grupuri. Erau în stare de şoc. Stăteau acolo de peste o oră, timp în care îl auzeau pe acel om cum împuşcă alţi tineri", şi-a amintit norvegianul care s-a întors de alte două ori pe malul insulei. În faţa fricii, un lucru l-a împins să îşi continue misiunea: "Le promisesem că mă voi întoarce după ei. Am vrut să îmi respect promisiunea!"
"Am strigat la câţiva tineri, credeam că se ascund. Erau morţi"
Dialogul nostru cu salvatorul norvegian a fost întrerupt de mai multe ori de apeluri de la jurnalişti din întreaga lume. Kasper Ilaug nu se consideră însă un erou,