Tânăra studiază de un an în Bruxelles, unde evaluarea începe de la 0 şi se încheie la 20 de puncte. Recunoaşte că România a dezamăgit-o, dar o recomandă belgienilor pentru vacanţe.
Andra Agachi este una dintre sclipirile frumoase de la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“. Anul trecut a absolvit cu 10 liceul şi a fost şefă de promoţie. Putea fi admisă cu succes la orice facultate din România, dar a ales să plece din ţară ca să îşi facă un viitor. Alegerea nu a fost deloc uşoară.
Un an cât un examen
„Mulţi m-au întrebat de ce nu rămân să lupt pentru ţară. Dacă a vrea un loc de muncă cu un venit care să-ţi asigure un trai decent, un spital în care să te duci şi chiar să te vindeci, nu să intri în comă, o curte de judecată care chiar să-ţi asculte avocatul fără zeci de mii de euro daţi pentru asta... dacă a vrea să trăieşti într-o normalitate înseamnă egoism, atunci da, am ales să fiu egoistă şi să plec la Bruxelles“, a spus tânăra.
Ea tocmai a absolvit primul an de studenţie la Université Libre, unde studiază comunicare şi relaţii publice. Primul an de facultate nu a fost deloc uşor. Dincolo de acomodarea cu o realitatea nouă, cu oameni diferiţi ca educaţie şi mentalitate, Andra a trebuit să ţină pasul cu un sistem educaţional gândit să promoveze doar valorile reale. „Intrarea la facultate nu a fost grea, mai ales că am terminat un liceu de elită. La această universitate, primul an de şcoală reprezintă, practic, examenul. Din 800 de studenţi, la specializarea mea doar 120 au reuşit să intre în anul II. Aici nu se discută. Ori ştii carte, ori nu“, a adăugat Andra Agachi, care vorbeşte despre un învăţământ diferit şi net superior celui din universităţile româneşti.
Notarea începe de la 0 şi se termină la 20. Nimeni vreodată nu a luat nota maximă, considerată a profesorului. „Pentru nota 5 chiar trebuie să ştii carte“, a m