Reprezentanţii pacienţilor cu afecţiuni cronice au declarat că vor protesta în faţa Parlamentului European dacă decidenţii politici nu vor lua măsuri pentru ca bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate să beneficieze de tratament, relatează NewsIn.
"Nu cerem nimic mai mult decât medicamentele care ne-au fost prescrise de medici. Avem semnale că există mai multe farmacii din ţară care nu mai eliberează medicamente compensate sau gratuite pentru bolnavii cronici, pentru că nu le-au mai fost alocate fonduri de către casele de asigurări de sănătate judeţene. Există pacienţi care şi-au întrerupt tratamentul de mai bine de două luni", a precizat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.
Irimia a mai spus că, în cazul în care măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce cu 15% preţul medicamentelor din programele naţionale va fi implementată, sistemul de sănăte va avea şi mai mult de suferit, încurajându-se exportul paralel. "Medicamentele vor lua drumul altor ţări din UE, acolo unde preţurile de comercializare sunt mult mai mari, iar principalele victime vor fi pacienţii cu afecţiuni cronice", este de părere preşedintele COPAC.
La rândul lor, farmaciştii sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu respectă termenul de 210 zile pentru plata facturilor, stabilit de Uniunea Europeană.
La începutul lunii iunie reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) au anunţat că vor sesiza Uniunea Europeană cu privire la problemele din sistemul sanitar românesc, care ar fi provocate, în opinia lor, de "lipsa totală de guvernare" a acestui domeniu. "Jumătate de an, am a bătut la uşa guvernului arătând situaţia dramatică a bolnavilor cronici care îşi iau medicamentele cu sincope mari şi a farmaciilor care nu mai pot elibera medicamente pentru că dau faliment, cu facturi neîncasate şi la sert