De mai bine de zece ani, băcăuanul confecţionează costume populare autentice, iar o parte dintre creaţiile sale sunt purtate de artişti consacraţi.
Pentru Marian, folclorul este cel mai important lucru din viaţă. S-a îndrăgostit de muzica populară şi de portul autentic românesc încă din copilărie. Bunicul său a fost cel care i-a transmis această dragoste. Pentru că nu are voce, s-a orientat spre dans. În timpul liceului a făcut parte din Ansamblul Folcloric „Doina Trotuşului“ şi tot atunci s-a apucat de confecţionat costume populare. Chiar dacă era foarte tânăr şi fără experienţă, perseverenţa şi dorinţa l-au ajutat ca, în timp, să stăpânească foarte bine acest meşteşug.
Îmbracă vedetele
„La început am făcut o mască care se foloseşte la datinile şi obiceiurile de iarnă. Apoi am făcut o bundiţă. În timp am început să fiu apreciat şi să primesc comenzi“, îşi aminteşte Marian. S-a inspirat în munca sa de la cojocari şi din exponatele aflate în muzeele din ţară. A fotografiat zeci de modele de costume populare şi apoi, cu migală şi răbdare, a început să le confecţioneze singur. După trei ani petrecuţi la Ansamblul „Doina Trotuşului“ a fost cooptat în Ansamblul „Busuiocul“. Aici, pe lângă dans, a pus bazele unui atelier de confecţionat costume populare.
Tot cu Ansamblul „Busuiocul“, în 2004, a dus tradiţia şi portul românesc la Festivalul Mondial de Folclor din Brunssum, Olanda, unde au participat artişti din peste 25 de ţări. A urmat apoi, în 2008, participarea la „Fest Arte“ din Portugalia, dar şi la un târg de meşteri populari organizat în regiunea Toscana din Italia. După trei ani petrecuţi alături de „Busuiocul“ s-a mutat la Ansamblul Folcloric „Ca la Noi“. Cu ei a mers în 2010, de 1 Decembrie, în Cipru pentru a fi alături de românii de acolo, iar luna viitoare va duce costumul popular românesc pe pământul sfânt din Israel. @