Pictorul de sub poalele Măgurei din Câmpulung Moldovenesc are 80 de ani, iar cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o transformând pânza şi lemnul de stejar, fag, brad sau tei în icoane. Şi-a descoperit talentul şi pasiunea din copilărie şi nu a avut profesori care să-l îndrume în tainele acestei arte.
A început să realizeze tablouri şi icoane încă de vârsta de 12 ani. Atunci a făcut o primă serie de picturi realizate pe carton, reprezentând scenele biblice de la Naşterea până la Învierea Domnului. „M-am născut cu har. Fără har de la Dumnezeu, nu poţi să faci nimic, indiferent prin câte şcoli treci", a mărturisit simplu Nistor Lucan. În cei peste 60 de ani cât s-a dedicat picturii, a făcut peste 2.000 de icoane pe lemn şi peste 4.000 de tablouri, utilizând mai multe tehnici, printre care grafică, acuarelă şi tuş. Cele mai multe dintre creaţii le-a donat bisericilor şi mănăstirilor din Bucovina, iar altele au ajuns sub formă de cadouri dragi la prietenii şi colegii săi din ţară şi din alte state precum Polonia, Israel sau Anglia.
De-a lungul vieţii a participat la 30 de expoziţii personale, de la fiecare obţinând diplome şi recompense materiale, acestea din urmă pur simbolice. După vernisaje, o parte dintre lucrări se vindeau, dar la preţuri modice. „Adunam atâţia bani cât să-mi permit procurarea materialelor pentru următoarele picturi. Deşi lucrările mele nu au fost realizate strict pentru comercializare, la toate expoziţiile mele am avut mare succes", a subliniat pictorul.
Nu a calculat niciodată valoarea operelor sale şi nici nu doreşte să facă acest lucru, considerând că arta nu se îmbină într-un mod plăcut cu spiritul mercantil. „Mie mi-a plăcut să ofer tot ce am avut eu mai frumos făcut de mâna mea. Mi-am înmulţit talantul, conform pildei biblice, nu am făcut afaceri", a mărturisit artistul. Şi-a păstrat şi acasă o parte dintre l