Producători nu vor mai putea vinde pâine voluminoasă, dar care nu cântărește mai mult de 150 de grame, și nici să modifice gramajul de la o zi la alta. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Mai mult, creșterea catității unei pâini va fi permisă numai din 100 în 100 de grame, potrivit unui proiect de ordin privind condiţiile de cantitate netă pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care produc sau comercializează pâine, semnat de președintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
”Considerăm că, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii, se vor elimina neregulile din industria de panificație, având în vedere raportul între cantitate şi volum, iar astfel se va asigura creşterea calității produselor, o mai bună informare a consumatorilor şi îmbunătățirea procesului de control efectuat de comisarii A.N.P.C. Practica de control a A.N.P.C. a reținut faptul că mulți producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variații de gramaj”, se specifică în act.
Pâine neambalată poate scădea maximum 10 grame în 24 de ore
Numai pentru pâinea neambalată vor fi acceptate scăderi ale cantității din cauza umidității, se mai specifică în ordin.
Totuși, și în cazul franzelei vândută fără pungă cantitatea pâinii nu poate scădea foarte mult, Astfel, dacă aceasta are o cantitate de 300 de grame, după 24 de ore pâinea trebuie să aibă cel puțin 290 de grame.
În cazul uneia care cântărește 400-500 de grame, a doua zi pâinea poate avea mai puțin cu maximum nouă grame.
Pâinea are mai multe ingrediente decât făină
EVZ a prezentat, în octombrie 2010, ce conține pâinea din comerț și cât de sănătoasă este aceasta. Pâinea la români, dincolo de simbol, de renumele de "cel ma