Folosite în exces, aspartamul şi zaharina pot deregla apetitul alimentar şi pot da probleme digestive, favorizând chiar apariţia cancerului. Produsele care conţin îndulcitori artificiali ar trebui consumate doar de diabetici şi fără să se depăşească doza zilnică permisă, spun specialiştii.
Orice aliment de tip „light" conţine înlocuitori artificiali ai zahărului, fie că este vorba despre produse de cofetărie (biscuiţi, napolitane, prăjituri sau ciocolată), despre băuturi răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase ori despre cele energizante. Aceşti îndulcitori pot fi fără calorii, iar aici pot fi incluse zaharina (E954), aspartamul (E 951), acesulfamul-K, sucraloza (E 955) şi ciclamaţii de calciu ori de sodiu sau acidul ciclamic (E 952).
O altă categorie sunt îndulcitorii cu calorii, precum malitolul, lactitolul şi xilitolul. Aceştia au în jur de două calorii pe gram şi, dacă sunt consumaţi într-o cantitate mai mare de 40 de grame pe zi, pot avea efect laxativ. „Cei mai periculoşi îndulcitori artificiali sunt cei fără calorii, aşa-numiţii îndulcitori intenşi chimici de sinteză. Acesştia au o putere de îndulcire de câteva sute de ori mai mare decât zahărul şi adesea sunt folosiţi în amestec pentru a masca gustul metalic sau amar al unora dintre ei", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Favorizează îngrăşarea
Chiar dacă nu au calorii, prin folosirea pe temen lung, îndulcitorii artificiali pot duce la acumularea kilogramelor, deoarece duc la creşterea apetitului alimentar. Astfel, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, îndulcitorii artificiali nu ar trebui consumaţi de persoanele fără probleme de sănătate în ideea că nu îngraşă, când de fapt ei produc tulburări cu efecte majore asupra greutăţii.
„Senzaţia de dulce dată de îndulcitorii artificiali fără calorii ajun