Mii de turişti vin lunar la Muzeul de Mineralogie pentru a vedea cele mai frumoase eşantioane minerale din întreaga Europă. Printre celebrităţile care au călcat pragul muzeului băimărean se numără prinţul Albert de Monaco, Regele Mihai sau foşti preşedinţi.
Cu peste 17.000 de piese în inventar, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional de acest gen din Europa. Chiar dacă mulţi băimăreni nu au călcat, încă, pragul instituţiei, lunar mii de turişti veniţi din toate colţurile lumii apreciază frumuseţea eşantioanelor minerale expuse. „Muzeul a luat fiinţă în anul 1965 când fostul director a colecţionat primul eşantion mineral. Actul oficial de constituire datează din 1989, dar pe parcursul acestor ani noi am reuşit să adunăm peste 17.000 de piese, cele mai semnificative ale zonei noastre", a explicat directorul instituţiei, Ioan Bob.
Exponate unice pe plan mondial
Cu peste cinci decenii de activitate, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a devenit rapid una dintre principalele atracţii ale Maramureşului. Pe parcursul acestor ani, experţii din cadrul instituţiei au reuşit să colecţioneze câteva piese unice în lume, cu o valoare inestimabilă. „În cadrul muzeului avem toată gama de eşantioane minerale ce reprezintă zona noastră, dar cea mai importantă este stibina. Formele, culoarea şi compoziţia sa o fac una dintre cele mai preţioase minerale din lume, fiind de o rară frumuseţe. Bineînţeles că avem şi alte exponate precum calcitul, baritină sau gips care fac ca expoziţia noastră să devină mult mai atractivă. În ceea ce priveşte valoarea întregii colecţii, este greu să mă exprim pentru că unele piese nu pot fi valorificate, având în vedere că acestea fac parte din patrimoniul naţional, fiind şi unice în lume. Avem eşantioane de la 100 de lei şi până la unele care depăşesc suma de 50.000 de lei. Dar preţurile sunt relativ