Aceste unităţi de învăţământ trebuie să-i accepte pe absolvenţii de gimnaziu care au luat note sub cinci la Evaluare. Directorii liceelor consideră că elevii n-ar trebui să poată finaliza cursurile „şcolii generale" fără să obţină notă de trecere.
După dezastrul de la Bacalureatul din acest an, a urmat admiterea la liceu, care, prin toleranţa pe care o implică, explică rezultatele slabe de la examenul maturităţii. Sute de elevi au fost admişi cu note absolut jenante, doar pentru că învăţământul de 10 clase este obligatoriu.
Din rezultatele afişate la începutul lunii iulie, rezultă că 13 licee din judeţul Galaţi au acceptat absolvenţi de gimnaziu cu medii sub cinci. Şi mai grav este faptul că acestea au fost ridicate de mediile multianuale luate în calcul, în condiţiile în care, la tezele unice şi la Evaluarea naţională, elevii în cauză au fost jalnici.
Exemple? Sunt chiar prea multe! Zeci de elevi, care vor forma clasele cu profil Construcţii de la Grupul Şcolar „Anghel Saligny", au luat la Evaluare note cuprinse între 1,00 şi 3,00. Aceştia sunt viitorii liceeni care vor da lovitura de graţie procentului de promovabilitate de la Bacalaureatul de peste patru ani. Evident cei care vor scăpa de repetenţie !
La Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi", Liceul de Marină, Colegiul „Paul Dimo" (Energetic), Metalurgic, Colegiul „Radu Negru", ca de altfel la toate grupurile şcolare din mediul rural, s-a intrat şi cu note sub 5.00.
Soluţia luată în calcul de mai toţi directorii acestor unităţi de învâţământ ar fi acordarea unei atenţii mai mari pregătirii acestei categorii de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu.
„La noi vin elevi care sunt foarte slabi încă din clasa întâi, în special la clasa de Agricultură. De aceea, este absolut necesar să introducem Bacalaureatul pe categorii de dificultate, A, B şi C. Cu A merg