National Geographic realizează o comparaţie în imagini a modului în care s-a "transformat" oraşul antic Machu Picchu, de la descoperirea sa şi până în prezent.
Ruinele de la Machu Picchu sunt acoperite de vegetaţia sălbatică din junglă, în această fotografie realizată în 1911, când arheologul american Hiram Bingham a ajuns pentru prima dată la celebrul sit, scrie National Geographic.
Bingham a rămas surprins că siturile incaşe din Peru nu sunt ascunse sau părăsite, aşa cum s-ar fi aşteptat. De altfel, arheologul a găsit trei familii de indigeni, când a urcat pe creasta muntelui. Unul dintre copiii găsiţi l-a ghidat pe Bingham către un loc de unde se vedea panorama întregului oraş din secolul al XV-lea, care ulterior avea să devină cunoscut în întreaga lume.
Acum o sută de ani, însă, mare parte a sitului era acoperită de vegetaţie, cu excepţia unei porţiuni pe care băştinaşii au defrişat-o, pentru a cultiva recolte.
Aşa arată astăzi aceeaşi zonă. A dispărut vegetaţia sălbatică, au dispărut şi casele indigenilor.
Christopher Heaney, autorul unei cărţi despre Bingham şi expediţiile sale, spune: "Sosirea lui Bingham aici a schimbat complet vieţile băştinaşilor, chiar dacă ei trăiau în colibe de lemn şi nu în structurile de piatră ale oraşului antic".
"Cel care deţinea pământul din zonă a aflat că locuieşte cineva pe proprietatea sa. Nu ştim exact, dar e posibil ca proprietarul să le fi cerut chirie băştinaşilor. În orice caz, în expediţia sa din 1911, Bingham a găsit trei familii, iar când s-a întors, în 1915, mai era una singură", scrie Heaney. De altfel, ulterior, familia rămasă a devenit paznica sitului, fiind plătită în acest scop de autorităţile peruviene.
După vizita din 1911, Bingham s-a întors un an mai tărziu, când au început excavările. Apoi, a revenit şi în 1915, când a realizat imaginea de mai sus. El