Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt cei mai vulnerabili la efectele nocive ale soarelui. Folosirea unei pălării dintr-o ţesătură uşoară şi densă, hidratarea şi evitarea ieşirii din casă la orele de vârf reprezintă principalele măsuri de prevenire a insolaţiei.
Organismul copiilor este incomplet maturizat pentru a-şi regla eficient temperatura. În cazul vârstnicilor, aceste mecanisme nu mai funcţionează corespunzător, uneori şi din cauza bolilor supraadăugate vârstei. La risc sunt şi persoanele care suferă de afecţiuni cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertiroidism, dar şi boli ale pielii şi ale glandelor sudoripare care scad capacitatea organismului de a transpira. Şi tratamentele cu neuroleptice, folosite în psihiatrie, cresc riscul de insolaţii.
Cea mai periculoasă este căldura umedă, atrag atenţia specialiştii. În această atmosferă, apa care se elimină prin toţi porii nu are cum să se evapore, motiv pentru care corpul se supraîncălzeşte. Fenomenul de hipertermie afectează toate organele interne, începând cu creierul. Primele manifestări constau în stare de slăbiciune, oboseală, ameţeli şi dureri de cap. Dacă se continuă expunerea la soare, pot apărea şi sensibilitatea la lumină (fotofobia), confuzia şi delirul, convulsiile şi chiar pierderea stării de cunoştinţă.
Dozaţi-vă efortul!
Un prim gest de protecţie îl constituie evitarea expunerii la soare între orele de vârf, adică în intervalul orar 11.00-17.00 şi limitarea pe cât posibil a distanţelor parcurse în soare. De asemenea, este importantă purtarea unor haine uşoare, din bumbac, de culoare deschisă, care să permită pielii să transpire şi să respire. Pălăria de soare este obligatorie, confecţionată dintr-o ţesătură uşoară, dar densă, cu boruri largi.
Este foarte important ca persoanele care suferă de boli cronice să nu facă efort în soare. „În cazul perso