Daca te duci sa cumperi un kilogram de castraveti de la piata, platesti un pret. Daca vrei sa cumperi cu TIR-ul, cu siguranta vei primi un pret mai mic. O regula economica de bun simt pe care autoritatile par sa nu o cunoasca. Acesta ar fi, in esenta, motivul pentru care a esuat oferta Petrom, cea mai mare vanzare de actiuni din istoria Bursei de Valori Bucuresti.
Statul roman a scos la vanzare, pe 11 iulie, 9,84% din actiunile Petrom. O oferta de pe urma careia spera sa obtina peste 600 de milioane de euro, bani cu care urma sa achite o parte din datoria publica.
Premierul Emil Boc s-a batut atunci cu pumnul in piept, afirmand sus si tare ca va obtine pe cele 5,57 miliarde de actiuni mai multi bani decat a incasat fostul premier Adrian Nastase pe pachetul de 33,34% din actiunile Petrom, vandut in 2004 austriecilor de la OMV pentru 699 milioane de euro.
Trecand peste faptul ca, la pretul maxim stabilit prin oferta (0,46 lei/titlu), Guvernul ar fi adunat oricum numai 610 milioane de euro, premierul Boc s-a trezit, vineri, in ipostaza de a nu incasa niciun ban pentru simplul motiv ca oferta a esuat.
De ce? Motivele sunt foarte simple. “In primul rand pretul a fost mult prea mare”, spune consultantul Ionel Blanculescu.
“Sa vii sa ceri investitorilor sa plateasca minim 0,3708 lei/actiune, in conditiile in care oricine putea cumpara la 0,38 de lei de pe bursa e de-a dreptul stupid”, afirma acesta.
“In mod normal, atunci cand vrei sa vinzi un asemenea pachet, oferi pietei un discount de 10-15% ( reducere de pret) pentru a-i determina pe investitori sa cumpere. Trebuia sa scoata la 0,28 – 0,29 lei, daca vroia sa vanda. Guvernul a tinut insa de pret si a ramas cu marfa nevanduta. E ca la piata”, a mai explicat consultantul.
Era ilogic sa fie cineva care sa cumpere un pachet de 9,84% la un p