Sarmizegetusa a căzut iar sub atacul nemilos al romanilor. A fost scenariul, făcut pe cât a fost cu putinţă aproape de realitatea istorică, după care s-a desfăşurat astăzi, la Castrul Roman de la Moigrad, Porolissum Fest.
Sute de spectatori au asistat astăzi la Porolissum la reconstituirea istorică a bătăliei de la Tapae şi a cuceririi cetăţii Sarmizegetusei de către romani. Totul s-a întâmplat în "regia" Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care a organizat aici Porolissum Fest, un eveniment dedicat împlinirii a 1910 ani de la primul război daco-roman (101 – 102).
VEZI AICI IMAGINI DIN TIMPUL BĂTĂLIEI
Specialiştii Muzeului Judeţean au reconstituit pas cu pas toate etapele războiului daco-roman, de la declararea lui de către romani, la atacul acestora, bătălia de la Tapae, contraatacul dacilor, asediul Sarmizegetusei şi pacea cerută de daci. La luptă au sărit, pe dealurile de la Porolissum, peste o sută de daci şi de romani, costumaţi şi antrenaţi corespunzător. Este vorba despre trupe specializate în reconstituiri istorice, cum este Terra Dacica Aeterna, din Cluj Napoca, „Vulturii de Călata” şi „Lupii Pustei” din Oradea, dar şi amatori pregătiţi de Asociaţia „Amicii Muzeului”, ce funcţionează pe lângă instutuţia muzeală din Zalău: trupa de romani „Cohors III Campestris”, formată din voluntari de la ISU Sălaj şi elevi de la Colegiul Naţional „Silvania”, şi dacii de la „Lupii Daciei”, reprezentaţi de alţi voluntari de la ISU şi de specialişti din Muzeul Judeţean. Şi pentru ca reconstituirea să fie cât mai fidelă, specialiştii muzeului au refăcut la Porolissum şi o parte din cadrul războiului de acum 1910 ani, mai exact partea frontală a fortificaţiei dacice de la Sarmizegetusa, în miniatură.
Sfârşitul luptei a fost stropit cu vin şi tocăniţă de linte pregătită de Mircea Groza, astfel încât combatan