Norvegianul arestat peuntru carnagiul de vineri a recunoscut că el este autorul dar poliţiştii caută acum un posibil complice. Există mai mulţi supravieţuitori care spun că au mai văzut pe cineva cu el pe insula Utoya, unde au fost împuşcaţi mortal 85 de tineri. Bilanţul celor două atacuri a ajuns la 92 de morţi. Patru tineri sunt încă daţi dispăruţi.
Autorităţiile norvegiene încercă să vadă dacă bărbatul care a îndoliat o ţară întreagă a acţionat singur sau a avut complici.
Bănuielile poliţiei au fost trezite după ce mai mulţi martori oculari au susţinut că au văzut doi atacatori în timpul masacrului de pe insulă. Între timp a apărut şi o fotografie făcută dintr-un elicopter al poliţiei care îl arată pe atacator pe malul insulei Utoya, înconjurat de cadavrele victimelor sale.
Mai multe poze cu momentele premergătoare tragediei au fost date publicităţii. Fotografiile artă o atmosferă destinsă şi calmă ce contrastează puternic cu momentele de groază surprinse imediat după catastrofă.
Între timp căutările victimelor atacului armat sunt în plină desfăşurare. Până acum au fost identificaţi 85 de morţi. Poliţia a demarat mai multe percheziţii la o fermă din apropierea capitalei norvegiene pe care tânărul o închiriase. Autorităţile caută şi alte bombe artizanele, după ce au primit informaţia că bărbatul ar fi cumpărat peste 6 tone de îngrăşământ chimic din care s-ar fi putut produce explozibil.
Singura persoană arestată până acum, norvegianul Anders Behring Breivik, a recunoscut că el este atacatorul. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă până la 21 de ani de închisoare pentru terorism. În paralel, forţele de ordine au reţinut un tânăr care avea asupra lui un cuţit şi se afla în apropierea unui hotel unde era aşteptat premierul norvegian.
Explicaţiile atentatului comis de Breivik par a fi de natură politi