Franţa nu va fi nevoită să adopte măsuri de austeritate din cauza creşterii îndatorii determinată de noul plan de salvare a Greciei, a declarat ministrul francez de Finanţe Francois Baroin, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Baroin a afirmat într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei Le Monde că guvernul va avea capacitatea să menţină ţintele de reducere a deficitului bugetar şi nu va fi "împovărat" de programul pentru Grecia.
Premierul Francois Fillon a declarat, vineri, că programul destinat Greciei convenit de liderii din zona euro joi seara va majora datoriile Franţei cu circa 15 miliarde de euro, până în 2014, dar nu va avea un impact direct asupra finanţelor publice.
Baroin a explicat că Franţa contribuie la acest program prin garanţii.
"De anul trecut statisticienii europeni ne-au spus că datoriile Facilităţii Europene de Stabilitate Europeană vor fi asociate fiecărei ţări în funcţie de garanţiile acordate de acestea", a spus Baroin.
El a adăugat că dincolo de acest impact, contabil, Franţa nu trebuie să împrumute mai mult, iar deficitul bugetar nu va fi afectat.
Guvernul francez vrea să reducă deficitul bugetar de la nivelul de 5,7% din PIB estimat pentru acest an, astfel încât să ajungă în 2013 la limita impusă de Uniunea Europeană, de 3%.
Într-un acord coordonat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, liderii celor 17 state din zona euro au convenit un nou program de sprijin pentru Grecia, în valoare de 109 miliarde de euro.
Creşterea datoriilor amplifică riscul depăşirii ţintei guvernului privind gradul de îndatorare, pentru care anticipează atingerea unui maxim de 86,9% din PIB în 2012.
Franţa nu va fi nevoită să adopte măsuri de austeritate din cauza creşterii îndatorii determinată de noul plan de salvare a Greciei, a declarat ministrul francez de Finanţe Fra