Persoanele care au multe aluniţe pe corp îmbătrânesc mai încet şi au un risc mai mic de a suferi de ostoporoză şi alte afecţiuni cauzate de oasele fragile, potrivit unei cercetări făcute în Marea Britanie. Sursa: Hepta
Studiul făcut pe 1.200 de gemeni cu vârste între 17 şi 89 de ani a arătat că celulele celor care au un număr mare de aluniţe au capacitatea să se repare singure datorită faptului că au telomerii mai lungi, care controlează diviziunea celulelor.
Îmbătrânesc mai frumos
Telomerii mai lungi protejează pielea, oasele, muşchii, inima şi ochii de efectele îmbătrânirii premature.
Studiul a mai arătat că persoanele cu peste 100 de aluniţe pe corp au o densitate osoasă mai bună şi un risc cu 50% mai mic de a face osteoporoză compartativ cu cei care au doar 25 de aluniţe sau mai puţine. "Pacienţii cu multe aluniţe îmbătrânesc mai bine", comentează dermatologul Veronique Bataille, de la Hemel Hempstead General.
Atenție la cancere!
Pe de altă parte, medicii reamintesc faptul că persoanele cu multe aluniţe au un risc mai mare de cancer cutanat şi de colon. "Atunci când am un pacient cu multe aluniţe, automat îl întreb despre cazuri de cancer în familie pentru a putea acţiona preventiv. Nu este vorba doar despre melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, ci şi de cancer la sân şi la colon", mai spune medicul.