Executivul comunitar susţine că, numărul muncitorilor români a scăzut în ultimii ani în Spania, potrivit datelor statistice Eurostat. De aceea Spania va trebui să vină cu dovezi clare care să demostreze exact dacă românii au afectat în vreun fel piaţa muncii, scrie agenţia Europa Press.
CE are termen de două săptămâni va trebuie să se pronunţe asupra cererii Spaniei peste două săptămâni, deşi decizia finală va aparţine Statelor membre UE. Procedural, CE trebuie mai întâi să aducă la cunoştinţa Consiliului Europei decizia luată. Apoi, orice stat membru poate să ceară anularea sau modificarea deciziei. În final, consiliul se va pronunţa asupra respectivei solicitări prin majoritate calificată.
Comisia Europeană a admis astăzi că Spania poate reintroduce permisele de muncă pentru cetăţenii români. Deşi decizia a fost luată deja, abia acum statul iberic va trebui să demonstreze "cu cifre" impactul negativ al prezenţei românilor pe piaţa muncii. Bruxelles-ul susţine că numărul muncitorilor români sosiţi în Spania a scăzut mult în ultimii ani.
Autorităţile spaniole au trimis vineri, o scrisoare reprezentaţilor Comisiei Europene prin care îi informau despre intenţiile de a suspenda liberul acces la muncă al cetăţenilor români şi acum o examinează "în detaliu", potrivit purtătorului de cuvânt al Muncii, Chantal Hughes.
"Nu este imposibil pentru Spania să suspende libertatea de mişcare a muncitorilor români, dar o poate face doar în condiţii excepţionale, care sunt bine descrise în Tratatul de Adeziune al României", a explicat purtătorul de cuvânt. Acesta a mai spus că Spania "nu poate, în principiu, reintroduce moratoriul".
În acest sens, purtătorul de cuvânt a dorit să "pună lucrurile în perspectivă" şi a precizat, citând date ale biroului statistic Eurostat, că în Spania "numărul de muncitori care vin din România şi Bulgaria a scăzut mult în ul