Zeci de proprietari din centrul Capitalei s-au trezit cu casele ipotecate la Primărie şi cu obligaţia să plătescă zeci de mii de euro pentru consolidări „cu japca". Devizele umflate, licitaţiile fără înştiinţarea proprietarilor şi presiunile cu amenzi sunt câteva dintre metodele prin care operaţiunea „Bulina Roşie" a devenit noua naţionalizare.
Programul "Bulina Roşie" nu a adus în Bucureşti niciun beneficiu, nicio schimbare a peisajului urbanistic şi nu a elimininat pericolul prăbuşirii a sute de clădiri dărăpănate. Mai mult, suspiciunea că această etichetare ar fi un avantaj doar pentru samsarii imobiliari a planat mereu, fără a fi însă dovedită.
Pentru prima dată, mai mulţi proprietari din Capitală vor să demonstreze în instanţă un nou interes viclean al operaţiunii "Bulina Roşie", de data aceasta manevrat de municipalitate.
Apreciat de oameni drept "Naţionalizarea Secolului XXI", programul derulat de administraţia locală ar avea ca scop obţinerea imobilelor de la proprietarii care nu pot plăti consolidările.
Schimbarea oglinzii, inclusă în plata consolidării
Semilunei 8, Arcului 26, Armenească 28 şi Armenească 28 A sunt câteva dintre imobilele din buricul Bucureştiului care au intrat în vizorul Primăriei. La pachet, acestea au fost date firmei de construcţii Rotary pentru a le consolida, iar proprietarii au de plătit pentru asta în jur de 50.000 de euro de apartament.
"Când ne-a venit devizul de la firmă, am văzut neregulile şi modalităţile prin care interesul este doar financiar. Iar consolidarea s-ar face doar pe bănuieli, nu pe informaţii de la faţa locului. În primul rând, nu se poate să grupezi pentru o lucrare mai multe imobile care au grade diferite de uzură. În al doilea rând, nouă ni se cere să plătim şi pentru operaţiuni de genul schimbarea oglinzilor din cristal. Eu nu am aşa ceva, scara blocului nu are a