La ora actuală, singurele metode contraceptive pentru bărbaţi sunt vasectomia, la care puţini se încumetă şi prezervativele, la care mulţi strâmbă din nas.
Un bărbat s-a oferit, însă, voluntar pentru a testa potenţiale metode contraceptive pentru bărbaţi care i-au scăzut numărul de spermatozoizi suficient de mult încât să nu poată fertiliza un ovul, potrivit unui articol apărut în versiunea online a cotidianului The New York Times. Numărul de spermatozoizi a revenit la normal la câteva săptămâni după ce a încetat tratamentul şi chiar a devenit tatăl unei fetiţe între două studii de acest fel. „Aş folosi cu siguranţă un contraceptiv pe termen lung pentru bărbaţi," a declarat acesta, mulţumit de efectele experimentelor.
Contraceptivele pentru bărbaţi au devenit un interes tot mai mare pentru oamenii de ştiinţă, care cred că sunt exact ceea ce le trebuie cuplurilor care nu îşi doresc un copil: sunt sigure, eficiente şi, foarte important, procesul de reducere a numărului de spermatozoizi este reversibil.
Una dintre metodele contraceptive dezvoltate în Statele Unite foloseşte testosteron şi progesteron, doi hormoni care trimit corpului semnale pentru a stopa producţia de spermă. Deşi este eficientă şi sigură pentru majoritatea bărbaţilor, metoda nu a funcţionat în cazul tuturor şi rămân încă întrebări cu privire la efectele adverse.
Alte metode implică prevenirea maturării spermei sau mobilizarea acesteia. O posibilă pastilă pentru prevenirea unei sarcini nedorite, dezvoltată pentru bărbaţi, întrerupe maturarea spermei. Cu alte cuvinte, sperma „nu este funcţională", după cum spune un asociat al administraţiei de cercetare care s-a ocupat de dezvoltarea metodei.
Farmaciile nu au adoptat încă niciuna dintre metode, aşteptând să apară ceva la fel de eficient precum metodele pentru femei şi fără riscuri, pentru a nu pune în pericol sănătatea bărb