Chiar daca oficialii Fondului Monetar International (FMI) au declarat ca esecul ofertei Petrom nu are un impact asupra acordului cu Romania, analistii ING Bank spun ca se asteapta la o presiune mai mare din partea institutiei financiare internationale dupa acest rezultat dezamagitor, deoarece alte viitoare esecuri ar putea avea un impact negativ asupra potentialuluide crestere pe termen mediu si lung al Romaniei.
Statul roman intentiona sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), dar nu a reusit sa gaseasca suficienti cumparatori pentru acest pachet. Potrivit ministrului Economiei, oferta de vanzare ar putea fi reluata la inceputul anului viitor.
“Rezultatul negativ semnaleaza faptul ca planul de privatizare agreat cu FMI si UEar putea sa nu decurga conform intentiilor initiale. Guvernul intentioneaza sa vandaspre sfarsitul anului 15% din pachetul de actiuni detinute in doua companii energetice Transelectrica si Transgaz. Totodata, producatorul local de gazeRomgaz ar putea fi partial privatizat in 2012. Toate aceste oferte, si in special Romgaz care nu este listat in momentul de fata, ar putea inregistra intarzieri”, au mentionat analistii ING, in cadrul unei note transmise azi-dimineata.
In viziunea ING, importanta vanzarii actiunilor statului nu rezida numai dinfondurile incasate la bugetul statului, ci ar putea avea un impact mai mare asupra dezvoltarii pietei de capital in general si in cresterea eficientei acestor companii(Transgaz, Romgaz si Transelectrica unde statul este actionar majoritar) si a economiei in general.
Reprezentantii FMI sunt in prezent in Romania, intr-o noua misiune de evaluare, urmand sa se intalneasca azi si cu premierul Emil Boc. Acesta declarase la sfarsitul saptamanii trecute, dupa anuntarea rezultatului ofertei Petrom, ca procesul de vanzare pe Bursa a unor pachete de actiuni la com