Ratarea vânzării pachetului de la Petrom, unde personal mi-aş fi dorit să se obţină patru miliarde de euro şi nu două, aşa cum s-a scris într-un ziar, reflectă corect situaţia şi mentalitatea care ne reprezintă, de la clasa politică până la persoanele private.
Majoritatea românilor îşi doresc să devină milionari împrumutând bani de la bancă şi cumpărând terenuri care niciodată însă nu vor mai creşte de peste trei ori, măcar cât ajung dobânzile să se facă pe termen mediu şi lung.
De vină sunt ruşii, situaţia din Grecia, oricine numai noi nu. Doar e recunoscut internaţional că suntem drăguţi şi ospitalieri (nu la mare totuşi, dar să nu deschidem prea multe polemici).
Cred că motto-ul naţional covârşitor acceptat pentru români este "Ne vom descurca noi, lasă că merge şi aşa".
Neagu Djuvara, celebrul nostru istoric cita în cartea despre Ţările Române la începul epocii moderne: "Nicio descriere nu se poate apropia de adevăr când este vorba să-i înfăţişeze pe slujbaşii din Ţara românească. Nemăsurata lor imoralitate, ticăloşia - acesta e cuvântul potrivit - îndurerează şi umple omenirea de silă." (Luis Alexandre Andrault Langeron)
Revenind în prezent, bursa de valori se apropie de vârsta majoratului. După ce s-a dovedit că nu au năvălit hoardele de investitori străini la Fondul Proprietatea (cum ar putea când statul îşi donează profitul companiilor din portofoliu bugetului de stat sau le obligă să sponsorizeze gale de box pentru beneficiari politici, iar Dl Koniesczy, managerul FP, s-a adaptat deja la România şi nu a avut nicio reacţie), oferta publică de a vinde aproape 10% din cea mai reprezentativă companie românească era ca un fel de bacalaureat, după pachetul suplimentar la Trangaz şi listarea Romgaz putând să părăsească ruşinosul grup "Frontier Markets" şi să intre în rândul pieţelor bursiere emergente.
Deci prima listare, impusă în