Peste 4.000 de bursieri şi-au găsit săptămâna trecută numele pe listele publicate de Fundaţia „Dinu Patriciu“, în cadrul celor două programe ale sale, „Orizonturi Deschise“ şi „Inventează-ţi Viitorul!“. 100 de masteranzi şi doctoranzi români, admişi la universităţi internaţionale de prestigiu, vor primi câte o bursă cu o valoare individuală de 15.000 de dolari.
Bursele „Orizonturi Deschise" au fost acordate pentru programe de masterat şi de doctorat în ştiinţe socio-umane, inginerie, ştiinţe exacte şi IT, ştiinţe economice, medicină, biologie şi ştiinţele mediului, arhitectură, design şi arte plastice, actorie şi arte liberale.
Anul acesta, programul „Orizonturi Deschise" a înregistrat 248 de candidaturi eligibile, mai mult de jumătate dintre candidaţi fiind admişi în primele 100 de universităţi din lume, iar 15% dintre ei la cele mai bune 10 universităţi din lume. Peste 50% dintre aceştia merg la studii în Marea Britanie, aproximativ 17% în Olanda şi câte 6% în Spania şi SUA. Restul candidaţilor au ca destinaţie de studiu Elveţia, Franţa, Suedia, Finlanda, Danemarca, Italia şi Belgia.
Pe de altă parte, bursierii „Inventează-ţi Viitorul!" sunt elevi de liceu şi studenţi cu rezultate şcolare foarte bune, dar care provin din familii cu resurse financiare modeste. Cei 4.000 de elevi bursieri, care au fost selectaţi de curând, vor primi câte o bursă de 200 de lei pentru fiecare lună a anului şcolar 2011-2012.
Media şcolară a bursierilor nou intraţi în program este de 9,92, iar venitul mediu pe membru de familie este de 184,46 lei. La situaţia pe judeţe, cei mai mulţi bursieri provin din Suceava (8%), Olt şi Dolj (7%), Alba şi Neamţ (5%). Lista studenţilor bursieri în programul „Inventează-ţi Viitorul!" va fi publicată la începutul anului universitar.
Anual, mai mult de 3.000.000 de euro din bugetul Fundaţiei „Dinu Patriciu" sunt direcţi