Creditele contractate de edili totalizează milioane de euro şi vor fi achitate în totalitate abia în 2026. Numai în acest an, de la bugetul local trebuie plătite la bănci rate şi dobânzi de 22 de milioane de lei.
Aproape un sfert din taxele şi impozitele plătite de contribuabilii băcăuani se duc în contul creditelor contractate de Primărie pentru lucrări de reabilitare desfăşurate în oraş. Edilii locali s-au încăpăţânat să îndatoreze oraşul la bănci până aproape de limita maximă.
Conform legii, nicio municipalitate din ţară nu poate să se îndatoreze cu mai mult de 30% din totalul veniturilor pe care le contabilizează la sfârşitul unui an fiscal, iar gradul de îndatorare al municipiului Bacău va ajunge până la finalul acestui an 21,8%. Mai exact, ratele şi dobânzile care trebuie achitate anual de Primărie au ajuns la 22 de milioane de lei.
Veniturile proprii, 180 de milioane de lei
Bugetul Bacăului s-a situat în ultimii ani între 350 şi 360 de milioane de lei. Doar 180 de milioane reprezintă veniturile proprii, realizate din taxe şi impozite locale şi alte obligaţiuni. La aceştia se adaugă şi cotele defalcate din veniturile globale. „Chiar dacă bugetul local este de aproape 360 de milioane, nu toţi banii sunt ai municipiului. O parte din bani vin de la bugetul de stat pentru plata salariilor profesorilor“, a precizat Leonard Pădureanu, administratorul municipiului Bacău.
În 2010, veniturile Bacăului au fost de 359 de milioane de lei, din care 169 de milioane din taxe şi impozite locale. De la Uniunea Europeană, în cadrul câtorva proiecte, au venit 47,76 milioane, adică 13,3% din veniturile totale.
Credite de peste 60 de milioane de euro
Primul credit al Primăriei, în valoare de 5 milioane de euro, a fost făcut la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în iulie 2006. Sumele au fost luate pentru cofinanţarea