Institutul National de Statistica va comunica in 16 august primele date privitoare la evolutia Produsului Intern Brut in al doilea trimestru, iar consensul pare a fi ca ritmul anual de crestere a incetinit pe fondul reducerii activitatii in industrie, in timp ce consumul populatiei nu da inca semne de redresare, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Daca analizam evolutia lunara a indicelui productiei industriale, a exporturilor sau a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul putem intelege de ce multi analisti considera ca ritmul de crestere a economiei a incetinit in T2.11, insa datele arata ca uneori este gresit sa judecam mersul intregii economii in functie de doar 2-3 indicatori.
Evolutia comertului si serviciilor
Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 4% in aprilie si 5,5% in mai, iar in iunie scaderea ar putea fi chiar mai mare pentru ca baza de comparatie va fi iunie 2010, respectiv luna in care populatia s-a grabit sa isi faca cumparaturile inainte de cresterea TVA.
Acum, daca vom compara evolutia lunara a cifrei de afaceri in comert cu evolutia trimestriala a sectorului "Comert; repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii" observam diferente semnificative.
Cu alte cuvinte, este posibil ca performanta mai slaba a comertului cu amanuntul sa fie compensata de cresterile inregistrate in turism si transporturi, astfel incat, per total, evolutia acestui sector sa fie similara celei din T1.11.
Evolutia sectorului constructiilor
In luna mai, pentru prima data din ianuarie 2009, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere anuala, iar T2.11 poate fi primul trimestru de crestere dupa 8 trimestre consecutive de scadere.
Constructiile au o pondere in PIB de aproximativ 8%, iar o crestere care vine dupa scaderea d