Bulgaria a decis să amâne planurile vizând trecerea la moneda euro până când uniunea monetară şi va modifica reglementările astfel încât să evite alte crize, a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov.
'Vrem să aşteptăm şi să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intram. În prezent, adoptarea euro nu este un subiect important', a spus Djankov.
Potrivit acestuia, Bulgaria ar putea decide în acest an când să relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv aderarea la Mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), după ce Parlamentul de la Sofia a aprobat un plan vizând includerea în Constituţie a unor limite privind cheltuielile şi deficitul bugetar.
Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a redus cheltuielile şi a îmbunătăţit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru acest an având în vedere o ţintă de 2,5% din PIB şi una de 0,5% din PIB în 2014.
Bulgaria nu are o ţintă oficială pentru adoptarea euro. Anul trecut, guvernul condus de Boiko Borissov a decis să renunţe la planurile vizând aderarea la Mecanismul european al ratelor de schimb, după ce Sofia a fost nevoită să revizuiască datele statistice privind deficitul public în 2009 şi 2010 peste limita de trei procente din PIB prevăzută în reglementările UE.
Zilele trecute, agenţia de rating Moody's Investors Service a îmbunătăţit ratingul Bulgariei la 'Baa2' de la 'Baa3', astfel că în prezent Bulgaria are un rating mai bun decât Ungaria şi România.
În condiţiile în care îmbunătăţirea ratingului va reduce costurile de refinanţare, Simeon Djankov a declarat că Bulgaria ar putea accesa pieţele internaţionale de capital având în vedere că deficitul pe primele şase luni (0,9% din PIB) este mai mic decât se aştepta guvernu