O noua furtuna financiara s-ar putea abate asupra economiei globale, din cauza situatiilor din SUA si tari europene ca Grecia si Italia. Vezi ce industrii din Romania risca sa intre la apa si jucatorii din ce domenii considera ca sunt deja la adapost.
Sentimentele oamenilor de afaceri romani sunt impartite, unii estimeaza inca o scadere a pietelor pe care activeaza, iar altii, din contra, vad situatia mai roz decat anul trecut.
"Perceptia in industria alimentara este de scadere a pietei. Toata lumea este in stand-by, nimeni nu face bani", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
El a mentioant ca Romania este dependenta de comertul intracomunitar, de importuri, iar caderea leului va pune presiune pe pretul final al produselor, deoarce "cumparam cam orice din UE: carne, utilaje".
"Orice dereglare a pietei se resimte mult mai profund in Romania pentru ca economia nu este prea consolidata. Influenta unui colaps in SUA poate fi foarte puternica", a spus Minea.
Pe de alta parte, exista avantajul ca romanii sunt foarte rapizi. In industria alimentara exista preponderent firme de familie. Spre deosebire de multinationale, unde deciziile se iau greu, firmele de familie se misca mai rapid, astfel ca pot diminua pierderile din socuri externe mai usor, potrivit presedintelui Romalimenta.
O raza de speranta apare insa si pe strada industriei alimentare, datorita faptului ca acest an agricol este "al naibii de bun”. Astfel, macar pretul materiei prime va sta pe loc, in timp ce utilitatile se vor scumpi, potrivit lui Minea.
El considera ca perspectivele industriei alimentare ar putea fi predictibile daca Executivul ar spune punctual ce va face si cand in privinta scaderii TVA sau a CAS-ului.
Ceva mai optimist se vad lucrurile in domeniul transporturilor. In primele sase luni, indust