Noua lege va obliga proprietarii să monteze noi aparate de măsurat şi să cheltuiască câteva sute de euro. Sursa: LIBERTATEA
Separarea facturilor la gaze, apă şi căldură pe fiecare apartament ar însemna lucrări ample în blocuri. În timp ce reprezentanţii Distrigaz spun că se poate face factură separată, cei care livrează căldură precizează că este greu şi aproape imposibil de pus în practică o astfel de reglementare. Cert este că, dacă Parlamentul va vota legea, care prevede că apa şi energia termică se vor achita separat, şi nu pe asociaţie, fiecare operator de utilităţi va fi obligat ca, în termen de şase luni, să încheie contracte separate cu fiecare proprietar.
Pentru a putea emite factură pe locuinţa dintr-un condominium, firmele vor trebui să monteze contoare de gaze sau alte sisteme de măsurare în fiecare apartament. Noua lege obligă toţi proprietarii să-şi monteze astfel de aparate de măsurat. Asta va însemna ziduri sparte, noi ţevi trase în casă şi pe casa scării şi o nouă zugrăveală.
Locatarii se tem de lege şi o văd ca pe cea a repartitoarelor
În timp ce preşedinţii de bloc spun că măsura este bună, pentru că nu se va mai opri apa la toată lumea, locatarii spun că legea ar putea genera costuri în plus. Aceştia cred că noua reglementare este asemănătoare cu cea a repartitoarelor sau a apometrelor, care s-a dovedit una profitabilă pentru firmele care au montat aparatele de măsurat şi pentru cele care furnizează utilităţile, dar păgubitoare pentru locatari.
"Am repartitoare montate în tot apartamentul. Şi dacă stau cu ele închise plătesc mult la întreţinere. Într-o lună, am plătit chiar mai mult decât vecina mea care nu are repartitor pe nici un calorifer", a povestit Maria Codruţ. Pe de altă parte, vecinul femeii, un bărbat de 30 de ani, are altă părere: "De ce să facem şedinţă la Asociaţie şi să ne gând