Atacurile din Norvegia îi fac pe specialişti să se gândească dacă nu ar trebui să ia mai în serios site-urile şi mişcările de extrema dreaptă. Experţii consideră că şi-au concentrat prea mult analiza pe ameninţările islamiste, ignorând alte fenomene extremiste.
De câte ori are loc câte un atentat, cum a fost şi atacul din Norvegia, unul dintre primele reflexe este de a vorbi despre ameninţările islamiste. Totuşi, în cel puţin trei cazuri din ultimii 15 ani, nici vorbă de aşa ceva!
În 1995, atentatul de la Oklahoma City, care a distrus o clădire guvernamentală şi a ucis aproape două sute de oameni a fost comis de un extremist american, premierul israelian Itzak Rabin nu a fost ucis de un arab, ci de un extremist israelian, iar atacurile din Norvegia nu au avut ca autor vreun terorist islamic, ci un dement local.
Unii analişti estimează că Anders Behring Breivik este un extremist de dreapta, pe care radarele serviciilor de securitate nu au ştiut să îl repereze, fiind prea ocupate de ameninţarea islamistă. O nouă formă de terorism, în atacurile din Norvegia?
Alţii spun în schimb că norvegianul arestat vineri este exemplul unei noi forme de terorism, hrănite de o respingere a islamului.
Într-un raport publicat la începutul anului, serviciile de securitate norvegiene dădeau asigurări că nici extrema dreaptă, nici extrema stângă nu reprezintă o ameninţare serioasă pentru societatea norvegiană. "Ameninţarea directă este în primul rând extremismul islamic", putem citi în raport.
Ca urmare, crede Robert Orell, conducător al fundaţiei suedeze Exit, obsesia serviciilor de securitate faţă de pericolul islamist a favorizat extremismul de dreapta.
El crede că serviciile de informaţii trebuie să fie atente acum la acest tip de extremism, pentru că gestul lui Anders Breivik ar putea da idei şi altora. În mediile de extrema dr