Ministerul Finanţelor Publice va achita FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale dobânzi şi comisioane în valoare totală de 1,56 miliarde euro la împrumuturile din primul acord de tip stand-by, vârful de plată urmând să aibă loc anul viitor, potrivit unui document al Finanţelor, citat de Mediafax. În 2009, anul în care a fost încheiat acordul stand-by cu FMI, însoţit de înţelegerile cu Banca Mondială şi Comisia Europeană, Ministerul Finanţelor a plătit dobânzi şi comisioane de 6,9 milioane euro către FMI şi de 12,3 milioane euro către Comisia Europeană.
Anul trecut, dobânzile şi comisioanele s-au ridicat la 100,7 milioane euro, din care 52,3 milioane euro către FMI şi 42,2 milioane euro către Comisia Europeană. Banca Mondială a primit 6,2 milioane euro. Două treimi din suma de plată pentru acest an, de 167,1 milioane euro, va fi achitată Comisiei Europene (110 milioane euro), FMI va primi 51,1 milioane euro, iar Banca Mondială va încasa 6,1 milioane euro.
Începând cu 2012, Ministerul Finanţelor va achita, pe lângă dobânzi şi comisioane, şi ratele de capital aferente împrumuturilor primite de la creditorii externi. Dobânzile şi comisioanele vor însuma 219,6 milioane euro, iar ratele de capital vor fi de 124,2 milioane euro. Astfel, serviciul total al datoriei pentru anul următor va fi de 343,8 milioane euro, din care mai mult de o treime va fi virată FMI sub formă de rate de capital. Suma totală transferată FMI anul viitor va fi de 173 milioane euro, din care 49,5 milioane euro sub formă de dobânzi şi comisioane.
Pentru împrumutul de la Comisia Europeană, serviciul datoriei se ridică la 148,6 milioane euro. În 2013, serviciul datoriei publice către creditorii externi creşte considerabil, la 1,18 miliarde de euro, în condiţiile în care Finanţele vor plăti 968 milioane euro din împrumutul de la FMI. Diferenţa este reprezentată de dobânzile şi comi