Bulgarii atrag sute de mii de turişti anual cu un castel care a aparţinut României. Cel de la Constanţa stă mărturie a unor vremuri de mult apuse. Castelul Reginei Maria de la Balcic, reşedinţa de vară a soţiei regelui Ferdinand, şi vila Şuţu din zona peninsulară a Constanţei ar fi putut fi punct de atracţie turistică.
În staţiunea Balcic din Bulgaria atracţia este castelul reginei Maria, reşedinţa de vară a soţiei regelui Ferdinand. În perioada 1913 - 1940, oraşul care acum este una dintre atracţiile Bulgariei, a aparţinut României. Teritoriul a fost pierdut în anul 1940, în perioada celui de-al doilea război mondial, când Cadrilaterul a trecut în componenţa ţării de la sud de Dunăre.
Pe Aleea Secolelor
„Cuibul liniştit“, aşa cum i se mai spunea acestui loc unde regina îşi găsea tihna, este o construcţie modestă care coboară spre mare, fiind înconjurată de o superbă grădină cu peste 2.000 de specii de plante. Castelul e simplu şi contrastează cu reşedinţele somptuoase de la Sinaia. Pereţii sunt văruiţi în alb, uşile sunt realizate din lemn masiv, iar acoperişul este din ţiglă roşie. În faţa castelului, tronul reginei realizat din marmură pare încremenit de timp. O alee formată din 20 de pietre de moară este atracţia grădinii şi a castelului.
Aleea a fost botezată de regina Maria „Aleea Secolelor“. Prin testament, ea a spus ca la fiecare secol să se mai adauge o piatră. Tot aici este mormântul Reginei. Prin testament, ea a cerut ca inima să-i fie dusă în grădina de la Balcic. Ulterior, inima i-a fost adusă în ţară.
Este un loc inedit pe care orice turist care vine să se relaxeze la Marea Neagră trebuie să-l vadă, chiar dacă este la trei ore depărtare de graniţă.
Castel sub lacăt la Constanţa
Chiar dacă arată ca o ruină, vila Şuţu din Constanţa merită vizitată de turişti, fiind unul dintre simbolurile oraşului. Situată lângă p