Facturile la gaze, apă şi căldură ar putea fi separate pe fiecare apartament prin contoare individuale, potrivit unui nou proiect de lege. În caz de neplată a facturilor, utilităţile ar fi oprite doar în apartamentele datornicilor, şi nu pentru tot blocul, aşa cum se întâmplă în prezent.
Dacă pentru apă şi gaze contoarele sunt uşor de instalat, contorizarea căldurii poate reprezenta însă o problemă logistică: ziduri sparte, ţevi noi şi renovarea apartamentelor, totul pe cheltuiala proprietarului. Deputatul Mircea Toader, membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a explicat la RFI că avantajele pe termen lung depăşesc disconfortul produs de aceste modificări.
Dacă legea va fi adoptată, fiecare român de la bloc va avea ceas de gaz, aparat de măsurat căldura şi apometre.
În majoritatea blocurilor, furnizarea căldurii se face prin coloane comune (pe verticală) care nu permit separarea individuală a instalaţiilor de încălzire din interiorul apartamentelor. Dezavantajele acestui sistem sunt reprezentate de disconfort termic pentru întregul bloc, atunci când reparaţiile pentru părţile comune nu se fac la timp, dar şi în cazul neplăţii facturilor de către unii consumatori. Contorizarea individuală nu se poate realiza însă decât la blocurile cu distribuţia agentului termic pe orizontală.
În total, apartamentele din circa 80.000 de blocuri ar trebui contorizate, spune Mircea Toader. Dintre acestea, mai puţin de 1% au sisteme de încălzire pe orizontală.
Realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur-retur), coloane amplasate pe casa scării de la parter până la ultimul consumator (ultimul nivel al condominiului – al blocului).
Din acestea se realizează racorduri indivi